Siiviläputkikaivojen käytön yleistyessä 1960-luvulla näimme tarpeen tuotekehittää kaivojen kuntokartoituksia, kaivorakenteiden saneerauksia ja siiviläputkikaivojen huuhteluja. Valitsemme sopivat toimenpiteet kaivon huoltoon aina sen mukaan, onko vika itse kaivossa vai muissa rakenteissa. Kaivorakenteiden saneerausta tarvitaan, jos kaivon rakenteissa on vikaa, kun taas huuhtelua käytetään huoltotoimenpiteenä likaantuneille ja tukkeutuneille kaivoille. Tarvittaessa toteutamme myös kaivopaikkatutkimukset ja uuden kaivon, jos vanhan kaivon korjaus ei enää ole mahdollista.
Teemme pitkään käytössä olleille kaivoille kuntokartoituksia, joissa mitataan ja kuvataan kaivo sen kunnon selvittämiseksi. Kaivosta mitataan sen antoisuus kaivokortin päivittämiseksi ja selvitetään kaivosta pumpatun veden hiekkapitoisuus. Hiekkapitoisuuden selvittäminen on tärkeää, koska hiekka rikkoo pumppuja ja kertyy linjastoon.
Tämän jälkeen työ jatkuu tarvittaessa kaivorakenteiden saneerauksella tai kaivon huuhtelulla. Saneerausta suosittelemme, jos kaivon yläosarakenteet ovat huonossa kunnossa, kun taas kaivon huuhtelulla voidaan korjata kaivon heikentynyt antoisuus. Jos siiviläputki ei ole korjattavissa, käymme asiakkaan kanssa läpi toimenpiteet kaivon korvaamiseksi uudella tai sen käytöstä poistamiseksi.
Hiekkaisuustesti.
Kaivorakenteiden saneerausta tarvitaan, mikäli pintavesiä, likaa tai muita epäpuhtauksia pääsee kulkeutumaan siiviläputkikaivoon johtuen vioista kaivon rakenteessa. Tyypillisiä vikoja on useampia: Siiviläputkikaivon putken yläpää voi olla syvällä maan alla, jolloin siihen voi kulkeutua maan pinnalta epäpuhtauksia, betonirakenteet voivat vuotaa maanalaisessa venttiilikaivossa, tai pintamaa kaivon ympärillä voi olla puutteellisesti muotoiltu, jolloin pintavesiä pääsee valumaan kaivoon.
Kaivon saneerauksessa kaivon maanalaisia rakenteita jatketaan siten, että ne ulottuvat maan pinnalle, ja kaivoon asennetaan nykyaikainen ja tiivis yläosaratkaisu. Olemme kehittäneet modernin ja lämpöeristetyn maanpäällisen yläosarakenteen, jota käytetään nykyisin kaikissa uusissa ja saneerattavissa kaivokohteissamme.
Kehittämämme nykyaikainen kaivon yläosarakenne.
Määritämme kaivon tukkeutumisasteen ominaisantoisuuspumppauksen avulla. Tehdyn pumppauksen tuloksia verrataan vastaaviin tuloksiin, jotka on saatu kaivosta silloin, kun se on ollut uusi. Pitkien asiakassuhteidemme ansiosta usein alkuperäinen kaivokortti ja kaivon tuotto löytyvätkin kattavasta arkistostamme. Vertailemalla saadaan selville, miten kaivon antoisuus on ajan myötä muuttunut, ja voidaan arvioida kaivon tukkeutumisaste. Kaivolle tehtävät toimenpiteet valitaan tukkeutumisasteen mukaan.
Kaivon ominaisantoisuuspumppaus.
Toteutamme siiviläputkikaivojen huuhteluja sekä mekaanisena että kemiallisena huuhteluna. Huuhtelussa poistetaan mekaanisia tukkeumia sekä irtoavaa rauta- ja mangaanisakkaa kaivosta ja sen lähiympäristöstä.
Huuhtelu aloitetaan aina kaivon kuvaamisella tilanteen selvittämiseksi ja tarkemman huuhtelumenetelmän valitsemiseksi. Tämän jälkeen tyypillisesti tehdään mekaaninen huuhtelu, jolla edelleen tarkennetaan huuhtelumenetelmän valintaa. Pelkällä hienoainesta poistavalla mekaanisella huuhtelulla saavutetaan riittävä parannus kaivon tuotossa noin 10 %:ssa tapauksista.
Mekaanisen huuhtelun jälkeen voidaan tehdä vielä kemiallinen 2-komponenttihuuhtelu rauta- ja mangaanisaostumien poistamiseksi, jolloin onnistumisprosentti nousee yli 80 %:iin. Kaivovesi säilyy juomakelpoisena koko huuhteluprosessin ajan ja sen pH tasaantuu normaaliksi viikon sisällä huuhtelusta. Työ itsessään kestää noin yhden vuorokauden.
Olemme käyttäneet kemiallista huuhtelumenetelmää 1980-luvulta lähtien noin 20 %:ssa rakentamistamme kaivoista, ja suurin osa huuhdelluista kaivoista on edelleen käytössä. Huuhtelu on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, ellei ongelman juurisyyhyn pystytä puuttumaan.
Saostumat ilmenevät voimakkaimmin uppopumpussa.
Kontiolahden kunnan vedenottamoiden kaivojen saneeraus
2022–2023
Hangon Veden vedenottamon kaivojen huuhtelu ja saneeraus
2023
Lahti Aqua Oy:n vedenottamon kaivojen huuhtelu ja saneeraus
2022
© 2024 Suomen Pohjavesitekniikka Oy