Suomen Pohjavesitekniikka Oy

Pohjaveden virtausmallinnus

Laadimme monipuolisia ja monikäyttöisiä pohjaveden virtausmalleja, joita voidaan käyttää kattavasti erilaisissa pohjavesi- ja tekopohjavesitutkimuksissa. Virtausmalleilla voidaan simuloida monia erilaisia asioita, vedenoton vaikutuksista ja tekopohjavesilaitoksen toiminnasta pohjaveden likaantumiseen ja maankäytön muutosten pohjavesivaikutuksiin. Olemme tehneet pohjaveden virtausmallinnusta 1980-luvun lopulta lähtien. Käytössämme ovat viimeisimmät mallinnustyökalut ja osaamisemme on alan huippua.

Monikäyttöiset virtausmallit osana projekteja

Virtausmalli on kustannustehokas ja toimiva tapa yhdistää muissa selvityksissä saatuja mittaustietoja ja laajentaa pistemäistä tutkimustietoa kattamaan koko mallinnettava pohjavesialue. Virtausmalli on ainoa tapa tehdä ennusteita pohjavesivirtauksesta ja alueen vesitaseesta tapauksissa, joita ei voida käytännössä kokeilla alueella. Tällaisia voivat olla esimerkiksi eri toimenpidevaihtoehtojen pohjavesivaikutukset ja niiden erot, esimerkiksi vedenoton muutosten vaikutusten arvioiminen. Lisäksi yhtä hanketta varten laadittu virtausmalli ei hankkeen päättymisenkään jälkeen menetä hyödyllisyyttään, vaan sitä voidaan jatkossa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan myös muissa samalle alueelle sijoittuvissa projekteissa tai olemassa olevan laitoksen käytön tukena.

Virtausmallin määrittely alkaa mallin rajojen, kuten maanpinnan ja kallion määrittelyllä, sekä lähtötietojen syöttämisellä.

Virtausmallin määrittely alkaa mallin rajojen, kuten maanpinnan ja kallion määrittelyllä, sekä lähtötietojen syöttämisellä.


Nykyaikaiset mallinnustyökalut

Käytämme mallinnustyössä moderneja ja laajasti käytössä olevia ohjelmia ja työkaluja, joiden voidaan arvioida olevan käyttökelpoisia ja yhteensopivia uusien ohjelmistojen kanssa myös tulevaisuudessa. Siten virtausmallimme ovat helposti päivitettävissä käyttökelpoisiksi tulevillekin ohjelmistoille, mikä tekee virtausmalleistamme pitkäikäisiä ja jatkuvasti päivitys- ja tarkennuskelpoisia.

Nykyaikaisia käyttämistämme työkaluista tekee se, että käytämme mallien vaatiman suuren tietomäärän hallintaan, luokitteluun ja varastointiin erilaisia tietokantoja ja taulukoita. Lisäksi käytössämme on yksityiskohtaisten ja laajojen mallien laskentaan riittävää hajautettua laskentakapasiteettia ja tallennustilaa. Hallitsemme mallien tulosten käsittelyyn tarvittavat nykyaikaiset menetelmät erinomaisesti.

Perinteisten neliögridien lisäksi virtausmalleissa voidaan käyttää myös monikulmiogridejä, jotka parantavat mallin tarkkuutta.

Perinteisten neliögridien lisäksi virtausmalleissa voidaan käyttää myös monikulmiogridejä, jotka parantavat mallin tarkkuutta.


Luotettavat mallit kattavilla lähtötiedoilla ja perusteellisella kalibroinnilla

Virtausmallin oikeellisuuden arvioinnissa olennaista on maaperän heterogeenisuuden ja pohjaveden virtauksen kompleksisuudesta saatu kokemus. Pitkän ja monipuolisen mallinnuskokemuksemme avulla voimme arvioida erilaisiin mallinnusvaihtoehtoihin liittyvät epävarmuustekijät.

Tavoitteenamme on luoda mahdollisimman hyvin pohjavesiesiintymässä mitattuja todellisia arvoja vastaavia virtausmalleja, jotta niillä voidaan luotettavasti simuloida pohjaveden virtausta esiintymässä. Malleihin syötetyt lähtötiedot tarkistetaan ja niiden luotettavuutta ja oikeellisuutta arvioidaan jatkuvasti koko mallinnusprosessin ajan. Mallien lähtötietoja myös tarkennetaan ja päivitetään tarvittaessa, jos uutta tietoa alueelta tulee saataville.

Virtausmallimme kalibroidaan perusteellisesti saatavilla olevilla lähtötiedoilla. Kalibroinnissa mallialueen ominaisuuksia muuttamalla ja tarkentamalla muokataan malli vastaamaan esiintymässä mitattuja todellisia arvoja. Mallin laskemia pohjaveden pinnankorkeuksia, alueen vesitasetta sekä pohjaveden virtaussuuntia verrataan todellisiin alueelta saatuihin mittaustietoihin. Tavoitteena on, että erilaisissa pumppaus- ja imeytystilanteissa mallin laskemat arvot vastaisivat mahdollisimman hyvin esiintymässä mitattuja todellisia arvoja.

Kalibroimme virtausmallimme perusteellisesti, jotta virtausmallilla voidaan tehdä luotettavia simulointeja.

Kalibroimme virtausmallimme perusteellisesti, jotta virtausmallilla voidaan tehdä luotettavia simulointeja.

Referenssejä

Köyliönjärvi-Kokemäenjoki-harjujakson virtausmallinnus


2023

Konneveden Majakankaan tekopohjavesilaitoksen virtausmallinnus


2019

Joensuun lentokentän pohjavesivaikutusten virtausmallinnus


2000

Siirry referensseihin

© 2024 Suomen Pohjavesitekniikka Oy